聆承精舍 Residence Wu

项目地点:北京顺义

基本功能:禅堂

建筑规模:500平方米

建成年份:2015

聆承精舍是一位业主为师傅所建的禅堂,在这栋典型的东方建筑上,在设计上反而希望表现出一种克制,以及传统与现代的交汇。我们相信简约既是传统文化的精髓,也是现代文明的鲜明特征。而用简约朴素的方式,正好能体现禅堂的氛围。

首先,根据使用功能的要求,设计对原有的建筑格局做了较大的调整,厨房移至地下室和下沉庭院融为一体。并采用了清水混凝土重新浇筑了围合墙体。其次,在设计过程中尝试了一系列不同材质之间对应,暗示着一种时间的对话,比如:木头和白色自流平,白砂和混凝土,老石板和不锈钢等等。这些自然与工业材质的使用,也体现了建筑师对于新和旧,现代和传统的重新思考。

Residence Wu

Location: Shunyi District, Beijing

Program: meditation space

Size: 500sqm

Completion: 2015

Residence Wu is a meditation space, in which the architect tried to deliver a sense of restrain and modernity to intertwine with the Eastern flavor of the architecture. We believe that simplicity, the essence of traditional culture as well as a clear symbol of modern civilization, is exactly what we look for to represent the atmosphere of the space.

Existing program has been greatly changed according to the need of functions. The kitchen was moved to the basement as part of the sunken courtyard. The architect also chose to re-cast the enclosing walls in dry concrete. Different materials were matched together to imply a conversation of time. For example the contrast between wood and white self-leveling floor, between white sand and concrete and between old stone panels and stainless steel. By using both natural and industrial materials, the architect questioned the relations between the old and new, the modern and tradition.