薄荷糯米葱 BrandNewChina

项目地点:北京三里屯

基本功能:服装店

建筑规模:500平方米

建成年份:2015

这是一个“L”型的狭长空间,只有一个出口,动线单一,自然光过强,并非一个理想的购物环境。

设计关注的是如何将这些空间缺陷转化为有利的条件,首先在空间重组上,在“L”型的空间里插入两片纵向隔断,将原本狭长的空间一分为二,从而形成两组环状动线,避免单调的空间体验。同时,充分利用4.6米的层高,让各块独立展示空间的地面之间形成高度差,使得各空间有所区隔又互相渗透,让购物者拥有如同游园般的曲径通幽之感。

其次,针对无法改变的建筑构件的物理状态,设计试图利用材料特性带来一些颠覆认知常理的氛围和效果,从而使得原先单调的空间变得不可捉摸。尤其在一些区域采用镜面,不同材质和颜色的处理,不但消减了建筑构件的体量,也营造出如蒙太奇般的拼贴效果。

Brand New China

Location: Sanlitun, Beijing

Program: retail

Size: 500sqm

Completion: 2015

The L-shaped space is a long and narrow one way out with single circulation and intensive natural light, which is not an ideal place for shopping.

AAA’s design focused on how to transform the existing defectives into favorable conditions. Firstly we inserted two vertical partitions in the L-shaped space and divided the long volume into two parts, makingtwo sets of ring circulations that added more layers of experience. The 4.6-meter-high ceiling allows height differencesbetween the independent show areas, inspiring permeation between each other while maintaining the compartmentalization to offer a secluded peacefulness to the customers as if they were windling through a garden.

Limited by the existing structure, the architect tried to create spectacular atmosphere by adapting special materials and to upgrade the dull space with ambiguousness. Reflective skin and materials of different colors and textures were adapted in particular areas to reduce the visual heaviness of structural elements and turned the space into a romantic collage.