小暄山 Xi Studio

项目地点:北京CBD

基本功能:教室,艺术空间

建筑规模:1000平方米

建成年份:2017

小暄山是倡导学习中国传统的文化机构,坐落于北京繁华CBD市区的写字楼,寓意一个大隐隐于市的,隔绝于外部世界的世外桃源。我们的设计尝试如何在内部体验和外部形式之间有意识地设置分隔,以节制和得体的方式回应场所和各类人群的需求。

空间使用的组织和划分是为了满足各种活动可能和最大的灵活性,以及最基本内部运营需求。最大的挑战是,如何使得空间通透,或者如何模糊室内物理隔墙和层高的空间限定。设计试图通过材质的使用和光影效果来突破这种限制,延展空间的感知。

平行于幕墙设置的半透明的玻璃,将室外隔绝,不但把自然光过滤引入室内,同时以半透明或者半自发光的材质效果呈现于空间内,作为背景衬托出陈列展示品。若即若离空间围合感,加强空间之间的渗透性。

灯光设计上追求一种均质的光效,通过暗藏灯满反射整个吊顶(包括裸露的设备管线)减弱层高的压抑感,暗示整个空间笼罩在天光之下,弱化吊顶和楼板的感知。同时,为了体现空间的轻盈和飘逸感,室内吊顶尽量避免使用吊杆,多以大悬挑形式出现,加强水平方向的悬浮感。

我们反对僵化的风格,或刻意的创造一种新风格。传统不应被混淆为肤浅的外在形式,而我们所追求的现代性并非割裂传统的全新开始,应该是某种断裂的延续。

Adolf Loos说:“ 我们只要求建筑师一件事情:在建造的每样东西中展现得体。”

 

Xi Studio

Location: CBD, Beijing

Program: Art studio

Size: 1,000sqm

Completion: 2017

Xi Studio, a cultural organization that advocates for the cultivation of traditional Chinese culture, is in an office tower in the bustling CBD in Beijing. It stands out as an arcadia that is isolated from the secularity of the world outside. The architect tries to add partitions between the interior experience and exterior forms to respond to different uses of the space in a subtly controlled and appropriate approach.

The organization and division of spaces maximized the possibility and flexibility to allow different activities as well as the most fundamental requirements on internal operations. The biggest challenge is to create a transparent view, or to say, to blur the definition on physical partitions and floor height. The architect managed to extend the perception of the space by playing with materials and lights.

The translucent glass wall that stands parallel to the curtain wall cut off the space from the exterior while filtering the natural light from the outside. With the semi-transparent or semi-luminous material, the glass walls also function as a calm background that brings out the displayed products. The blurring sense of enclosure strengthened the permeability between the spaces.

The architect tries to create a homogeneous brightness through the lighting design. The depression caused by the floor height is relieved by the diffusion of hidden lights all over the ceiling (including the exposed pipelines), which shrouded entire space under the skylight and weakened the perception of the ceiling as well as the floor. At the same time, booms for the suspended ceiling were minimized to highlight the lightness and elegance of the space; large cantilevered forms were adopted to enhance the idea of floating.

The architect is opposed to rigid styles or any deliberate fabrication of new styles. Tradition should not be confused with superficial forms, and the modernity that we’ve been pursuing should be a continuation rather than a brand-new start from the fragmented tradition.

Adolf Loos once said, “I only require one thing of an architect: that he displays propriety in everything he builds.”